Простено-прости

„Простено-прости“

„Простено-прости“ полита тази вечер от уста на уста, просейки човешката прошка, за да се придобие Божията. Тази умилителна поместна църковна традиция се изпълнява на вечернята богослужба на Сирни заговезни. В нея взимат участие всички, които не забравят, че на този свят са само временно и ще поемат от утре, Чисти Понеделник, по четиридесетдневния нелек, но благ път на Великденския пост.

В централния Княжевски храм „Св. пророк Илия“ председателят на храма ик. Дилян Цветков още след края на неделната св. литургия прикани миряните да се съберат заедно вечерта и изпросят един другиму прошка. Самата вечерня, когато светлите свещенически одежди и храмови покровци се заменят с черните покайни цветове по повод отпочването на Великата Четиридесетница, премина затрогващо под прочуствените песнопения на енорийските свещеници и църковния псалт.

След трите коленопреклонни поклона ик. Дилян Цветков изнесе кратко напътствено слово за ценността и нуждата от прошката, напомняйки и Христовите думи, че „ако всеки не прости от сърце на брата си прегрешенията му“, то и Небесният Отец няма да му прости в съдния ден. И пръв поиска прошка от събратята си и от всички присъстващи. С братско целувание до него един подир друг застанаха и о. Светослав Славов и о. Петко Дишков, който бе отслужил вечернята.

След поклон пред проскинитарийните икони млади и стари целуваха отческите десници и, искайки си един другиму прошка, из храма се понесе: „Простено-прости!“

Простено-прости, 14.3.21 г.