Дилян Цветков: Богослужението е взаимодействие, търсене на Бога

Дилян Цветков: Богослужението е взаимодействие, търсене на Бога

Дилян Цветков: Богослужението е взаимодействие, търсене на Бога

В интервю за БНР, Нощен хоризонт със Станислава Пирчева, Отец Дилян Цветков от столичния храм „Свети пророк Илия“ в Княжево, говори за великия пост и смирението, за страстната седмица и дълбочината на посланията, които носят Христовите страдания.

Отеца отново отправи апел за нуждата от средства за спешен ремонт на храма.

Интервю на Станислава Пирчева с Делян Цветков в предаването “Нощен хоризонт“

За даровете на Бог, за талантите, за поуките

Как ползваме своите таланти и какво правим с богатствата, които са ни дар от Бог?

В интервюто Отец Дилян разказва две притчи – притчата за 10-те девици и притчата за талантите:

Много често ние си говорим за онези дарования, които Бог ни дава и които все пак трябва да се потрудим за тях. Вярно е, че талантите на различните хора са в различна степен. И съответно и труда трябва да бъде по-различен. Някои се трудят много повече за да достигнат ниво, което другите с лекота показват заради големината на техния талант. Но поуката всъщност в случая е, че не бива нищо от това, което сме получили да бъде заравяно, а да бъде използвано пълноценно.

За Възкресение Христово

Богослужението е мястото за среща с Бога. То не се изразява толкова с материалното, колкото с духовното.

За храма в Княжево

Храм „Свети пророк Илия“ в Княжево е един от най-старите храмове в София. Историята успява да придобие нов живот чрез действията на хората и

това, което се разбира от хората, не се забравя.

Днес, в храма хората разкриват душата си. Това е място, което ни помага да разкриваме това, което ни е дадено в общение с другите хора. Именно хората, заедно, могат да допринесат доброто в света да бъде повече, могат да се обединяват в сътворяване на добри и полезни дела за всички.

Дарения

Макар и бавно, хората продължават да даряват средства за ремонт на храма, за дренаж, за реставрация. Тази година настоятелството на храма е започнало да кандидатства и към Министерството на културата за поетапно реставриране както на стенописите, така и на иконостаса.

Банкова сметка за дарения:

Храм Свети пророк Илия
ЦКБ клон СОФИЯ ЮГ BIC:CECBBGSF
IBAN:BG48 CECB 9790 1065 9103 00

Снимка: БНР