Архиерейска св. Литургия с обновление на параклиса „Св. пророк Елисей“ в храм „Св. пр. Илия“, Княжево

На 5 декември – 10 Неделя след Неделя подир Въздвижение, в храм „Св. пророк Илия“, Княжево, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

Поводът за тържественото богослужение бе извършването на богослужебното последование – чин на Обновление, за новоремонтирания параклис, посветен на св. пророк Елисей, верния ученик на огнения пророк.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Архиерейската богослужба бе възглавена от викария на Софийския митрополит Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

В съслужение с него участие взеха и: архимандрит Евтимий, протойерей Дилян Цветков – предстоятел на храма, протойерей Дамян Друмев, свещеник Светослав Славов – ефимерий при храма, свещеник Алексий Мулачки, митрополитският протодякон Иван Петков, дякон Никола Чочев и дякон Петър Илиев.

След светата богослужба епископ Поликарп благослови празнично украсеното коливо в чест на св. пророк Елисей. И пристъпи към извършване чина на Обновление на новоремонтирания параклис.

Новообновеният параклис „Св. прорк Елисей“ освен за богослужебни нужди ще бъде използван и като Енорийски център, пространството на който е вътрешно отделен със специално изградена преграда. В центъра ще се провеждат часове по вероучение за деца и беседи за възрастни.

Параклисът е ремонтиран и с подкрепата на деца и техните родители от енорията.

Празничното богослужение продължи с многолетствие и архиерейска проповед, произнесена от викария еп. Поликарп.

В проповедта, взимайки повод от неделното евангелско четиво, в което се упоменава чудото с изцеряването от Спасителя на една прегърбена жена, страдаща от осемнайсет години, епископът напомни, че всеки православен християнин трябва да има пълно и неподправено доверие към Бога. Защото Господ Иисус Христос знае кому какво и кога му е нужно и потребно. Призова и всеки да подражава на Спасителя, Който винаги прави добро на човеците. И отбеляза, че с този Божествен пример всеки вярващ човек се призовава към добротворство и проява на милосърдие към своя ближен. Още подчерта, че чрез добрите си дела всеки ще се превърне в радост за околните си и ще даде добър пример за подражание.

Преосвещеният викарий поздрави всички присъстващи, от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, и пожела на цялата енория здраве, радост и мир.

Благодарност към своя гост, от името на цялата енория, поднесе председателят на храма протойерей Дилян Цветков. Той благодари за подкрепата и любовта на светата Митрополия към храма и верния народ.

Храмовият председател поднесе на архиерея многоцветен букет от рози.

Накрая епископ Поликарп благодари на всички, които са се потрудили за ремонта на параклиса „Св. пророк Елисей“ и се помоли Бог да въздава на всички според заслуженото.

***

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – https://flic.kr/s/aHsmXhREhs