Свети пророк Илия – Крепост Божия (Храмов празник в Княжево)

Светъл, многолюден и особено радостен бе днешният Илинден, 20 юли 2022 г., в столичния витошки квартал Княжево. Духовното му средоточие – уникалният по своята архитектура храм, посветен на огнения пророк Илия, вече от почти век и половина събира верни столичани от всички краища на столицата за обща гореща пред Бога молитва, под покрова на светията, в деня на неговия храмов празник.

От рано сутринта неуморните домакини на енорията – храмово свещенство, църковно-служители и всеотдайни енориарши, се подготвяха за подобаващо посрещане на празника. Отците поръсваха със светена вода и благославяха, миряните енориарши помагаха в подаването на свещи и записване на имена за упоменаване на предстоящото тържествено богослужение, и най-вече в подготовката на благословените ястия – празнично коливо и курбан.

Очакването на домакините се увенча с посрещането на викария на Българския патриарх и Софийски митрополит – Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, който възглави празничната Архиерейска света литургия. Обединени с него в съслужение бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Васиан – представител на Московската патриаршия в България, архимандрит Евтимий – духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Дилян Цветков – предстоятел на празнуващия храм, ставрофорен иконом Васил Иванов – предстоятел на храм „Св. Пантелеймон“ в кв. Бояна, ставрофорен иконом Кирил Дидов – предстоятел на храм „Свв. апли Петър и Павел“, протойерей Иван Иванов, протойерей Евгений Павелчук – секретар на подворието на Руския патриарх у нас, свещеник Лъчезар Попов – предстоятел на храм „Възкресение Христово“, свещеник Радко Иванов, свещеник Георги Читалов, протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения на утренята бяха огласени от храмовия псалт Герасим Христов, а светата Литургия – от квартет на катедралния митрополитски храм „Св. Неделя“, с ръководители Калин Кирилов и Кристиан Попов.

Множество верни, малки и големи, пристъпиха към общение със Светите Тайни, подавани от Преосвещения викарий.

Особено голяма радост и празнично въодушевление настанаха, когато с благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит неговият викарий Преосвещеният Белоградчишки епископ Поликарп извърши офикия на предстоятеля на храма отец протойерей Дилян Цветков и той бе въздигнат в духовното свещеническо звание „иконом“. „Нека това отличие му бъде за смирение и за духовно поощрение. И както сега, така и занапред с още по-големи усилия и стремеж да се труди с непресъхваща радост за облагородяването и въздигането на този прекрасен храм, и най-вече за духовното въздигане на верния и благочестив народ от енорията и нейните гости, за слава на Божието Име!“ – пожела епископът. Одобрителни възгласи „Достоен“ се понесоха спонтанно от народа.

Епископ Поликарп, след като благослови празничното коливо, се обърна църковното изпълнение с проповедническо слово. „Св. Пророк Илия се е утвърдил в църковната традиция като предизвестител на Второто Христово пришествие. Неговото име означава Крепост, Крепост Божия. И той затвърди с живота си, че неслучайно му е дадено това име. Защото той е проповедник на Божиите тайни, известител на Божията воля, който с извършването на множество чудеса показа на човеците да вярват в Един Бог!“. Архиерейското слово продължи с разкриване на съществени моменти от житието на старозаветния пророк, като завърши с пожелание за благословен празник .

Предстоятелят на храма, новоотличеният иконом Дилян Цветков, благодари на епископа за оказаното високо отличие, както и на всички събрали се днес отци и миряни в едно събрание, както някога Израилевият народ на планината Кармил, за да се засвидетелства, че Бог е Господ.

С многолетствие, много усмивки и празнични благословени ястия, курбан и коливо, всеки понесе към дома си от двойно благодатния огън на св. Илия.

За повече снимки вижте тук: https://flic.kr/s/aHBqjzUrw4